Gönderen Konu: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru  (Okunma sayısı 40538 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı cgoz

  • Üye
  • **
  • İleti: 643
    • Profili Görüntüle
    • ozan çivit
2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« : Ocak 16, 2013, 17:52:15 ÖS »
Evet, tasi kuyuya ben atayim.

Site'de ozellikle TRT Cocuk projelerinde kimisiyle yanyana calismis oldugum, kimisini sahsen tanidigim bircok arkadas taniyorum.
Herkes TRT Cocuk'un bir sektor olusturmus olmasindan 2008 yillarinda gayet memnun ve umutluydu.

4 Yil icerisinde ne oldu, ne yasandi ki, 2012 yilinda yayina giren calismalar, 2008-2009 yillarinda yayina giren, Keloglan, HIT, Pepee, Nane ve Limon gibi 3d yapimlardan hikaye-anlatim-gorsellik-animasyon olarak daha alt seviyede oldu?

Cille belki gorsel citayi, farkli bir deneme ile baska bir yere tasidi ama bilgim dogrultusunda, Keloglan ya da Pepee gibi bir hayran kitlesi hic olmadi.Yanlis biliyorsam duzeltmenizi rica ediyorum.

(Hazerfen'i ayri tutuyorum cell oldugu icin, emegi ve is akisi hakkinda yeterli deneyimim yok)

Ben kisisel analizlerimiz vereyim :

Calisan sayisi
- TRT Cocuk oncesi bir ekip olarak calismis 3d animasyon ureten kisi sayisi cok azdi, tecrube dusuktu.
- Kisi sayisi artti, tecrube TRT Cocuk ihtiyaclari dogrultusunda gelisti, ama dunya standartlarinda bir katki saglamadi

Calisan haklari, gelir seviyeleri
- Calisanlar haklari hakkinda bilgisizdi, bilgisayar grafiginden para kazanmayi bile ummayan genc arkadaslar, sigorta gibi en temel unsurlari bile onemsemdi is bulabilmek icin.
- Yine ayni durum, calisanlarin uzun mesailerde, ucret almadan calismalarina da sebep olabildi, cunku kimse alternatif bulabilecegini dusunmuyordu.
- Baslangictaki calisan sayisi azligindan dolayi firmalar projelerini bir yere getirmek icin normalin cok ustunde maaslar vererek, gelir dengesini altust etti, yeni yetisen arkadaslarin aklinda fiyat politikasinin yanlis oturmasina yol acti.
- Bu yanlis politika, kucuk capli studyolarin, iyi elemanlar alma sansini imkansizlastirdi.

Is akisi konusunda yetisme - gelisme
- TRT cocuk projelerinde, kisitli sure, butce, tecrubesizlik ve revize gibi durumlardan her studyo, dunyada uygulanan temel animasyon is akislarini bir kenara birakarak, kendi yontemlerini gelistirdiler.
- Bu yontemlerdeki hizli cozumler, farkli yaklasimlar, olusturulan "renderci", "afterci" , "kompozitte cozulur" ,"konseptsiz is o" gibi abuk sabuk terimler, sirkete yeni giren deneyimsiz arkadaslara bu isin dogrusunun bu oldugu izlenimini yaratti, terimler-teknikler-temel kavramlar yanlis ogrenildi.
- Cogu studyo, cizgi film'de olsa isin yonetimine PROJE YONETIMI olarak bakmadi ve bir kilavuz cervevesinde calismayarak, duzensiz, plansiz, bir cizgisi olmayan ve supriz hatalara gebe bir is akisi kullandi.

TRT'nin fiyat ve odeme politikasi
- Bu konunun detaylari en iyi olarak is iliskisine girmis yoneticiler tarafindan bilinse de TRT'nin fiyat taksimetresi hep dusuk oldu, artis yasanmadi.Yasandiysada islerin kalitesine yansimadi, yansitilmadi.
- Rakip bir kurum, cizgi film yatirimi yapmadigi icin, ilk basta yerli yapim acligi yasayan TRT, gunumuzde isin tekeli oldu ve kendine gore sorgulanamaz calisma sartlari sagladi.
- Bir bolum parasi ile bir studyonun ihtiyaci olan yazilimlar bile alinamazken, lisansli programlarla yapilmali kosullari bile konuldu. (yanlis biliyorsam lutfen duzeltin)
- TRT bolumu disinda geliri olmayan firmalar, odemelerin cesitli nedenlerden gecikmesi durumunda calisanlarina borclandi, itibar ve guven kaybetti.

TRT'nin isveren olarak gelisimi
- Baslangicta cizgi film olarak oldukca bilgisiz TRT, 4 yilda bir anda bilir kisi oldu, daha once cizgi film izlememis kisiler,odeme-revize-proje degerlendirme gibi konularda cizgi filmlerin ve studyolarin geleceklerine karar verecek kadar yetkin olduklarini dusundurler, ama aslinda tekel olduklari icin "yetkinlik" degil "yetki" kazandirlar.

Calisanlardaki gelisim ve gelinen durum
- Sektorde calisan yuzlerce kisi, zamaninda is bulabilir miyiz diye kara kara dusunurken, suan alternatiflerle beraber daha kendinden emin hale geldi.
- Fakat bu durum sektorun 2000'lerde cok daha ozverili calisan kitleden , az kaynagi ve geliri olan kitleden daha az cabalayan bir kitleden olusmasina yol acti
- TRT cocuk'a uretilen cizgi filmlerin turkiyede uretilecek isin standarti olarak kabullenip, gelisme durdu.
- Portfolyo ve kisisel gelisimlere harcanan vakit, facebook'ta like ve share ayrilan vaktin yaninda devede kulak kaldi.
- Yine sirketlerin hesap kitap yapmadan uyguladiklari transfer politikalari ile bir anda cok yuksek rakamlara calisan sanatcilar,  maas standartlarinin gercekte ne oldugunu ogrenemeden aldiklari maasi fazlasiyla "hakkettiklerini" , gerekcesinin ise "herkesin yapamayacagi bir is" oldugunu iddia ederek bundan 5-10 sene oncesini cabuk unuttu.


Bunlar suan aklima gelen durumlar.

Kirici ya da suclayici olmak istemedim, kapilar arkasinda neler konusuldugun, nasil karaklar alindigini, hangi firmalarin ne sureclerde ne zorluklar-kolayliklar yasadiklarini fazlasiyla biliyorum, bunlara deginmedim, deginmemde, sadece disaridan gozlenebilecekleri yazdim.

Basliktaki gibi 2013 ve sonrasindan degil oncesinden bahsettim, onu da tartismaya birakiyorum.
Fikirlerinizi bekliyorum.



Çevrimdışı dr. manhattan

  • Üye
  • **
  • İleti: 48
    • Profili Görüntüle
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #1 : Ocak 16, 2013, 18:07:01 ÖS »
Sektöre ilk kez atıldığımız için bazı aksaklıklar yaşanmış anlaşılan, her zaman çuvallaya çuvallaya öğreniyoruz, 2013'ten sonrasında bu sektördeki Türk 3B'ciler ya da yatırımcılar kendilerini düşünmekten vazgeçip daha temkinli ve profesyonel adımlar atarlarsa bu yıldan sonra işler daha iyiye gidecek kanısındayım.

Çevrimdışı Gokhan Sonmez (LW3D)

  • Boş İşler Bakanı
  • Uzman
  • *****
  • İleti: 4811
    • Profili Görüntüle
    • http://www.gokhansonmez.com
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #2 : Ocak 16, 2013, 18:55:40 ÖS »
Çok güzel tespitler ve gözlemler... tebrikler Ozan...

Aslında bu başlık belkide çok önceden açılmalıydı. Çünkü TRT Çocuk'ta yayınlanan yerli yapım çizgi filmleri izleyenler, çok rahat ve düzgün giden bir iş ilişkisi olduğunu düşünüp, TRT Çocuk için proje üretme hayalleri kuruyorlar. Aslında TRT Çocukla çalışmak göründüğü kadar kolay değil ve eğer sermaye birikiminiz yoksa, ya da projenin sahibi, yapanlar değilse, çok yıkıcı ve sıkıntılı durumların yaşanmasına sebep verecek kadar riskli (forumda TRT Çocuk'a ilk proje yapan çalışmaların başlıklarına bakınca bu görülebilir)...

Bu nedenle çok beklenti içine girmemek, fizibilite yaparken, projelerin çok revizyon görebileceğini, bazen TRT Çocuktan projenizle ilgili geri besleme alabilmek için aylarca beklemeniz gerekebileceğini hesaba katmalısınız. Bu beklemelere ve revizelere her stüdyo dayanamayabilir. Çalışanların haklı sesleri yükseldikçe, sizin sesinizi duyurabileceğiniz bir merci olmayacaktır. Bu nedenle olabildiğince basit, risksiz ve teknik açıdan en basit, en kolay şekilde bir projeyi TRT Çocuk'a kabul ettirmek esastır. Çok güzel olacak GI, AO kullanacağım, kumaş deformasyonları olacak, hareketli background'lar olacak, canlı olacak vs. hayalleriniz varsa hemen silin atın...

İlerleyen günlerde, zaman buldukça ve diğer arkadaşlarda katkıda bulundukça konu hakkındaki görüşlerimi bölüm bölüm paylaşmaya çalışacak, Ozan'ın tespitlerine katkıda bulunmaya çalışacağım.

  • 3D Generalist

Çevrimdışı bekir gürgen (sandman)

  • Üye
  • **
  • İleti: 180
    • Profili Görüntüle
    • http://bekirgurgen.blogspot.com/
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #3 : Ocak 16, 2013, 20:25:48 ÖS »
Trt nihayetinde bir devlet kurumu. onu extra eleştireceğim.
Sektör içerisinde hayran kitlelerine rahat ulaşan işlere bakıldığında bunların 3d değil 2d olduğu açık ve bir okadar ara önde. Animasyonun temeli olan cell animasyonu öğrenmeden, geliştirmeden 3d ye atlanırsa bu problemlerin olması doğal.
Öte taraftan çakma değil diyoruz ama modellere bakıldığında ozanın dediği gibi bir katkı sağlamadığıda ortada. Karakter tasarımı,consept art ve lay-out ayakları yok bunlarıda çıkarınca işin içinden ne yazıkki filmler bir eziyete dönüyor. Sektörde çalışan insanlarda o işleri yapmak istemiyorlar. Mutsuz bir animatörün elinden mutlu iş çıkmaz.
Israrla insanları inşaat şirketi gibi mesai altında tutmaya çalışmak
sektörü hayli yıpratıyor.
kendi adıma 3d model(sadece model) yapıyorum, 2d animasyon, storyboarad, layout, konsept art ve background da yapıyorum ve yetkinimde . lakin illustrasyon yapmayı tercih ediyorum. çünki sektör mutsuz ediyor.. 
  • Illustrator

Çevrimdışı cgoz

  • Üye
  • **
  • İleti: 643
    • Profili Görüntüle
    • ozan çivit
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #4 : Ocak 16, 2013, 20:59:47 ÖS »
Hepiniz dogru soyluyorsunuz.

Bekir soyleyince aklima geldi,
insaat sirketi gibi mesai altinda tutmaya calismak demissin.Bu yaklasim ve benzerleri cok fazla dile getiriliyor bazi arkadaslarca.

Konuyu cizgi film sektorunden cok dagitmadan , deneyimledigim bir durumu aktaracagim.

Ben Turkiye'de cizgi film ureten bir tek animaks icin calistim ve orada yonetici konumundaki kisilerden biriydim.

Yogun calisma saatleri, mesailer cok sikayet edilen birseydi, islerde gecikme cok oluyordu ve gece mesaileri ile asilabiliyordu, dogal olarak calisan arkadaslar sikayet ediyorlardi.

Ama bizde, ofis onunde sonu bitmeyen muhabbet seanslarindan sikayetciydik, devamli olarak ofis onunde degisen 5-10 kisi sigara-cay-sohbet molasi veriyordu.Sigara icmeyen arkadaslarda her saat iki kez sigara molasi veren arkadaslari gorunce, benim neyim eksik deyip muhabbete dahil oluyordu.

Birgun bu olayin azaltilmasi istendi, ekipte bircok kisi disarida cok vakit gecirilmedigin iddia etmisti.

Isi gucu birakip butun gun boyunca her calisan icin mola cizelgesi tuttum, birkac isim disinda istisnasiz her arkadas gunde 2 ila 4 saat verimli calisiyordu.Nasil mi?

Bahsettigim istisna arkadaslar disinda,
- 10:30 oncesi ofis'e gelinmiyor, gelindiginde hos sohbetli kahvalti yapiliyor,
- yaklasik 11 gibi kahvalti bitiyor, sigara molasi - ya da bir cay bitirme molasi veriliyor.
- Bilgisayar acilma saati 11.15 falan.
- Bir saat kadar calisildiktan sonra "hadi artik yemek hazir degil mi?" nidalari yukseliyor.
- Yemek 12:30 gibi baslayan yemek sureci 14:00 'e yakin bir surede, mola dinlenme ile son buluyor.
- Sonra saat 4 ila 5'e kadar saat basi en az 10 dakikalik 2'ser kez mola veriliyor.
- 5 sularinda bir aksam yemegi oncesi molamiz var.Sure en az 30 dakika.
- Saat 18:00 oldugunda herkes cok yorgun, mesainin bitmesi bekleniyor, sigara molalari, disaridaki sohbet sureleri 10 dakikayi gecmis durumda.

Simdi, ben o sirkette calistigim surece bu muhabbetlere de katildim, ikindi yemeklerine de dahil oldum, ofis onu sohbetlerde de fazlasiyla yer aldim, ama tutupta COK AGIR sartlarda calisiyoruz, sanatciyiz biz demedim.Ben molalarin azaltilmasini ya da belli saatlere baglayalim dedigimde ODEMELERDEKI aksamalar dile getirildi.Peki odemeler duzgun olsaydi, gunde iki mola ile kac arkadas calisirdi o donem? Ben degisecek birsey olacagini dusunmuyorum.

Bu bahsettigim tespit, benim o firmada calistigim donemlerde, duzen ve ekip oturduktan sonra gozlemledigim birseydir, sonrasini bilmiyorum.

Yine ayni sekilde diger firmalarin ne sartlarda oldugunu da bilmiyorum ama biz bu tempo ile ayda 20 dakikalik iyi ya da kotu (ayri tartisilir) 2 Keloglan bolumu bitiriyorduk.


Çevrimdışı bekir gürgen (sandman)

  • Üye
  • **
  • İleti: 180
    • Profili Görüntüle
    • http://bekirgurgen.blogspot.com/
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #5 : Ocak 16, 2013, 21:01:59 ÖS »
trt konusuuuuu..
Kurum kendi içerisinde çok güçlü gibi görünüyor. Tekel olması bunun heyyolası. Kapalı kapılar arkasında herkesin kendi amirine şirin görünmeye çalışması komik.
Her biri birer pedegog olmakla birlikte yabancı dizilerde hayran oldukları şeylerin; absürtüklerini, çılgınlıkları ve komikliklerin üzerini çizip çıkarıp böyle birşey olsun istiyorum. örfümüze adetimize uygun hale gelsin, böylelikle hem izleyici kitlesi olur hemide bebelerimiz gelenek ve görenekle yetişir. buyruğundalar..
  • Illustrator

Çevrimdışı hamzabol

  • Üye
  • **
  • İleti: 635
    • Profili Görüntüle
    • http://www.barakafilm.net
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #6 : Ocak 16, 2013, 21:14:44 ÖS »
  TRT Çocuk finansmanına 'geçici bir kaynak' olarak bakılmalıydı.
 Çünkü, ilk 'ekonomik kriz'de kesilecek kaynaklardan bir tanesi.
 peki kaynak kesilince kimler yoluna devam edebilir. ?
 Tabii ki 'Pepe'. Çünkü marka olabilen tek film, pekçok kaynağı var artık.
 Projeler açıklanırken 'marka' olmayacağı bellidir aslında. Pepe, hazır marka konseptini olduğu gibi alarak riske girmedi.
 'YERLİ KAHRAMAN' var mı? Halen yok. Yerli Kahraman yoksa, bizde yokuz.
  Yerli kahramandan kastım, çocuklar için 'idol' olacak tiplemelerden tutun, çok komik, çok sempatik, farklı.. vs özelliklerle içini doldurabiliriz.
 Projelere teker teker bakın... diyaloglar bile amerikan filmlerinin dublaj edilmiş hali gibi. Yapımcının, senaristin, herkesin beynine işlemiş.
 E peki yerli kahraman nasıl olur?
 Üretemiyor musunuz?
 O zaman burada hazırı var. Buyrun :
 - Avanak Avni.
 - En kahraman Rıdvan.
 - Muhlis bey
 - Karaoğlan- Tarkan - Kara Murat vs.
 
 Yerli çizerler, bu konuda daha isabetli tiplemeler ve konular çıkarıyorlar. Fakat bizim kesimin çıkardığı konu ve tiplemeler buz gibi. Mevzu derin.

Çevrimdışı bekir gürgen (sandman)

  • Üye
  • **
  • İleti: 180
    • Profili Görüntüle
    • http://bekirgurgen.blogspot.com/
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #7 : Ocak 16, 2013, 21:20:17 ÖS »
Ozan, evet o noktaya değinmedim. haklısın:)
3d uzağım. nasıl yürür yürütülür teoride bilirim ama çalışmışlığım yok. Nihayetinde iş disiplini önemli. Kendi adıma stüdyo yada evde 12 satte yakın çalışıyorum.İş olmasada çalışıyorum.  Hafta sonu bayramlar dahil. Yoğun olduğum zamanlarda bu 15-16 saati buluyor. iş animasyon olunca feda etmeniz gereken bir hayli zaman gerekli.
proje yetiştirme dönemlerinde günde 2 saatlik uyku ile idare etmeyi koltuklarda uyumayı öğrenmelisiniz. yada otururken masada.yerli hitler. Tahsin hoca çok yoğun çalışır, Şahin Ersöz çok yoğun çalışır. Şafak Tavkul çok yoğun çalışır.
Öte taraftan bu yoğun çalışmanın bir getirisi olmalı diye düşünenler.
40 lı yaşlardan sonra yavaş yavaş oluyor:)


Hamzabol. Onlar o halleri ile güzeller. birde o kahramanlar hayli yetişkinlere hitab eder cinsten.
« Son Düzenleme: Ocak 16, 2013, 21:24:04 ÖS Gönderen: sandman »
  • Illustrator

Çevrimdışı hamzabol

  • Üye
  • **
  • İleti: 635
    • Profili Görüntüle
    • http://www.barakafilm.net
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #8 : Ocak 16, 2013, 21:33:09 ÖS »

Hamzabol. Onlar o halleri ile güzeller. birde o kahramanlar hayli yetişkinlere hitab eder cinsten.

 Üstadım, senaryolar o halleri ile yetişkinlere hitap ediyor ancak, konseptlerde 'bizim mahalle' yi doya doya hissediyorsun. Senaryo düzenlenir. Dergilere göz attığımızda pekçok 'tipleme' çıkacaktır.

Çevrimdışı GOLAN

  • Üye
  • **
  • İleti: 132
    • Profili Görüntüle
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #9 : Ocak 16, 2013, 21:48:57 ÖS »
Devlet kurumu olarak trt yapacağını yapıyor.
Yapımcılarında şu anki projelerden daha iyisini ortaya koyabileceğini sanmıyorum.
Sektörde çalışanlar kendi projelerini geliştirip hiç trt ye bulaşmadan avrupaya satabilirlerse güzel olur.
Animasyon dışındaki alanlarda yurtdışı kalitesine ulaşılabilir belki ama iyi karakter animatörü bulmak zor olanlarında sayısı çok az.
3-5 sene daha böyle gider.
Gençlere ücretsiz animasyon eğitimi verip aralarından en yeteneklilerini seçmek gerek.

Çevrimdışı bekir gürgen (sandman)

  • Üye
  • **
  • İleti: 180
    • Profili Görüntüle
    • http://bekirgurgen.blogspot.com/
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #10 : Ocak 16, 2013, 21:52:45 ÖS »
 Üstadım, senaryolar o halleri ile yetişkinlere hitap ediyor ancak, konseptlerde 'bizim mahalle' yi doya doya hissediyorsun. Senaryo düzenlenir. Dergilere göz attığımızda pekçok 'tipleme' çıkacaktır.
Biraz zönce bahsettiğim noktaya geliyorsunuz. bunu tartışmak istemiyorum. şurasını kırp burasını düzelt bunu uygun hale getir ile film olmuyor.
  • Illustrator

Çevrimdışı Art.of.DarkRaven

  • Üye
  • **
  • İleti: 593
    • Profili Görüntüle
    • emrebuyukbayram
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #11 : Ocak 16, 2013, 21:55:20 ÖS »
Herkes çok güzel konulara noktalara değinmiş harika.
Sonuçta trt çocuk konumuz ve projeler tabiki sektörü nasıl etkiliyor ve sektörümüz ne durumda ben yine aynı başlık altında bir çok kişinin bildiği ama konuşmaya korktuğu konulara değinecem konuşmak istemiyorlar çoğu çıkar ilişkisi var çünkü ortamımız bozulur diyorlar,  yani şunu demek isteyeceğim devlet içindeki amirine şirin görünme durumu sektörün içinde de mevcut.  Birazdan söyleyeceğim şeyler eleştiriler çok kişinin kuyruğuna basabilir.

Dedi koduculuk arkadan iş cevirme ve sahte yüzler :
Sektör içindeki sanatçılar hepsi birbirinin arkasından yalan veya doğru olmak kaidesile konuşuyor buna en can dost görünen iki kişide dahil bu aynı kişiler yüzlerine bir şey söylediğinizde size küsüp karalamaya çalışıyorlar ve kendine yandaş çekmeye çalışıyor. Bazen bu karalama seanslarını kendince haklı gördüklari sebeplerle grup grup toplantı halinde yapıorlar sonra belli bir zaman geçtikten sonra bu kez birbilerine düşüyorlar dallas gibi değil mi?  bu yetmiorsa tatmin olamıyorlarsa yeterince zevk alamadılar hala karşılarındakini düşüremedilerse laf sokarak bozmaya çalışıyorlar bir zaman sonra bu hırsları kendilerini yiyor,o yetmez sahte kimliklerle internet üzerinden karalamaya çalışırlar bu kadar çok kafa yoran böyle şeylere vakit harcayan sanatçı arkadaşlarımız ne zaman vakit bulupta bir şeyler üretecekler değil mi işte sektörün durmasının sebeplerinden birisi 3 5 arkadaşımız var işte kendini kurtaran.  

Ego ve süper ego :

Öyle insanlar varki sektör içinde yapılan hiçbir işi beğenmez geçtim trt çocuğu gi joe u da animasyon hatası bulmaya çalışsan transformersin animasyonununda hata arayan kişiler bunlar ego nun tehlikeli bir şey olduğunu bilirdim ama süper ego öldürüyormuş.  3 5 kişi var sektörde kendilerine supervisor ve yönetmen lakabı koymuş kim veriyorsa artık kendince çok öarjinal fikirlee sunduğunu tarzlar ürettiğini sanıyorlar ve öyleki kendince her şeye felsefik yaklaşırlar neye göre kime göre demeyi ihmal etmezler ve kendilerinide senden çok çok daha bilgili görürler sanırım insan kendini bu kadar zeki sanar bu kadar beğenirse sektör durur.


Bemce trt ne kadar para verirse versin ne kadar kapı açarsa açsın ülkede sanatçı yerine sanatçı sananlar olduğu sürece hiçbir şey gelişmeyecektir...  

Unutmadan bu insanlar kendi aralarında öyle komiteler oluşturuyor ki 1 kişile sorun yaşansa herkesin sorunu yaparlar bunların yanında trt nin revizyonları melek gibi kalır...

Daha uzatmadan susuyorum yeteri kadar baş ağrıttım kusuruma bakmayın.
  • 3D Generalist

Çevrimdışı cgoz

  • Üye
  • **
  • İleti: 643
    • Profili Görüntüle
    • ozan çivit
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #12 : Ocak 16, 2013, 22:15:19 ÖS »
Hamzabol'un verdigi tipler gercekten cizgi film'e elverisli ama bende sandman'den yanayim.

Dublaj turkcesi dialoglar demissiniz, bunun altinda yatan neden (TRT isleri icin konusuyorum) senaryolardaki duzeltmeler ve uslup talepleriyle isi dublaj Turkcesine cevrilmesidir.

Cocuklar kotu etkilenir diyorlar, seni kisitliyorlar, benim yazdigim dublaj Turkceli cizgi film'i benimsemeyen cocuk, aksam babasiyla beraber kurtlar vadisi izleyip Polat'i benimsiyor, neden sokaktaki adam Polat gibi konusuyor cunku.Ama senin cizgi film'ini uslubundan dolayi sikayet eden akilli ebeveyn, ogluna misafirleri onunde Polat raconu kestirtiyor.

Hani Cem Yilmaz der ya, "cocuk olmus mu?" diye, o hikaye.

Emre'nin dedikleri ise apayri bir konu.TRT istedigi kadar para versin su asamada bende cok degisiklik olacagina inanmiyorum.Insanlar bir firma icerisinde animasyon'nun 12 kuralini ogrenmeden, kuyu kazmanin 12 ayri yolunu ezberlediler.

Çevrimdışı bekir gürgen (sandman)

  • Üye
  • **
  • İleti: 180
    • Profili Görüntüle
    • http://bekirgurgen.blogspot.com/
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #13 : Ocak 16, 2013, 23:13:01 ÖS »
2013 ne getirecek bilmiyorum.
başarıya ulaşmış stüdyolara bakıldığında 10 - 12 kişilik guruplarla verimli işlerin çıktığını söylemek mümkün. Aardman sadece proje olduğunda bir araya gelen stüdyoya kapanan günlerce orada yaşayan bir guruptu örneğin.şu anki yeri ve yapıtları tartışılmaz.mütiş şeyler.
öte taraftan çok büyük bütçeli kalabalık ekiplerin çabuk dağalıp yok olması örnekleride mevcut. dreamworks. Mısır prensi büyük bir yapım.delibir bütçesi var. istediği ilgiye bir türlü kavuşamadı.

sebepler: Arrdman gündelik yaşamı basit hayalleri küçük öyküleri işledi.gromit örneğindeki gibi. Fantazide var işin içerisinde elbette. Lakin her ülkeden her yaştan insana hitap edebildi. Bir ritüele, heleki eğitmeliyim
matığı ile yola çıkmadı. pedegojik ölçüler çok incedir. güzel işlersen sonuç verir. abartırsan cılkı çıkar.

Dreamworks: örnek yine Mısır prensinden, etnik bir bir derdi ve meselesi vardı. Dehşet bir film. lakin tutucu bir çevreye yaranmak adına yapılan şeyler, etnik bir ritüeli anlatmaya çalışmak,milli şuur, örf, adet, gelenek. Bunlar herzaman için başarısız olmuştur.
bunlarda işlenmelidir ama yetenekli ellerle.

basitçe yola çıkacak olursak ne için sinamaya yada çizgi film izlersiniz.
birşeyler öğreneyim eğitim alayım. bilinç altıma besin olsun diye gitmezsiniz herhalde. çocukta sizden farklı değil.. hatta yetişkinlerden algıları daha açık ve daha çok eğleniyorlar birşeyler izlerken.
 
  • Illustrator

Çevrimdışı TheOther

  • Üye
  • **
  • İleti: 65
    • Profili Görüntüle
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #14 : Ocak 16, 2013, 23:13:22 ÖS »


Isi gucu birakip butun gun boyunca her calisan icin mola cizelgesi tuttum, birkac isim disinda istisnasiz her arkadas gunde 2 ila 4 saat verimli calisiyordu.




Ben bu cümleden sonra dehşete düştüm açıkçası. Tembellik heryerde. O lanet olası hissiyat heryerden çıkmaya çalışıyor ama ben ise "ya büyüük bir stüdyoda çalışırken bu hissiyatı yenemezsem ve kendimi geliştimezsem" diye düşünürüm. Ne yazıkki "sektör" şimdiden tembellik lanetine yenilmiş durumda.Bu arada sektör dediğime bakmayın Türkiye'de hiçbir zaman sektör olmadı.

Çevrimdışı osman safi (herbap)

  • Uzman
  • ****
  • İleti: 6916
    • Profili Görüntüle
    • ortaya karisik
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #15 : Ocak 16, 2013, 23:59:37 ÖS »
blender'cıların yaptığı gibi açık bir animasyon projesi yapabiliyormuyuz? herkes kendi çapında yetenekli ama bunlar bir araya geldiğinde (gelebiliyor mu?) ne çıkartabiliyoruz ortaya? bence mesele budur...



bide "akıl nazar almaz" derler... buda meselenin diğer tarafı :)

yani adamın atını avradını evini arabasını kıskanırız ama çok zeki adam demeyiz... aklını kıskanmayız... hep başka yerlerde ararız başarının sebeplerini
« Son Düzenleme: Ocak 17, 2013, 00:02:51 ÖÖ Gönderen: herbap »
  • 3D Generalist

Çevrimdışı cgoz

  • Üye
  • **
  • İleti: 643
    • Profili Görüntüle
    • ozan çivit
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #16 : Ocak 17, 2013, 00:11:39 ÖÖ »
Konu nasil da donuyor dolasiyor, isverenden, trt'den calisana kayiveriyor :)

Osman son dedigin cok dogru, hem de nasil dogru...

Çevrimdışı dr. manhattan

  • Üye
  • **
  • İleti: 48
    • Profili Görüntüle
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #17 : Ocak 17, 2013, 00:32:32 ÖÖ »
blender'cıların ( ya da daha genel ve doğru tabiri ile açık kaynakçıların ) yaptığı gibi bir şey yapabilirsiniz tabii ki, ancak siz 3d max maya gibi paralı programlar kullandığınızdan sizin lisans kuralları nasıldır bilemem. Bizim köyde Blender'dan yaptığınız bir animasyonu isterseniz para karşılığı bir kanala satabilirsiniz, hazırladığınız modelleri, sahneleri, karakterleri vs. Blender uzantılı ( xxx.blend ) dosyaları falan lisanlayıp para karşılığı satabilirsiniz.

Çevrimdışı osman safi (herbap)

  • Uzman
  • ****
  • İleti: 6916
    • Profili Görüntüle
    • ortaya karisik
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #18 : Ocak 17, 2013, 00:46:21 ÖÖ »
yapamıyoruzki satalım... cem yılmaz misali, çizmedikki keselim

hadi yapalım... deyince de olmuyor... bilgi, yetenek, azim, istek ve karşındakine saygı gerek... frp oyun karakterleri / ekipleri gibi herkesin farklı bir yeteneği vardır, ekibin bir açığını kapatır... herkes farklı bir işe yarar (wow'daki gibi...)

ama bizde herkes lider... herkes herşeyde anlar... herkes herşeye karışır... bu böyle sarmaya başlayınca karşılıklı saygı kayboluyor... saygı gidince geriye kalanlarında pek önemi kalmıyor
  • 3D Generalist

Çevrimdışı Esy

  • Üye
  • **
  • İleti: 191
    • Profili Görüntüle
Ynt: 2013 ve sonrasi icin Turk Cizgi Film sektoru
« Yanıtla #19 : Ocak 17, 2013, 01:09:31 ÖÖ »
Kaynatmak gibi olmasın ama söylemeden edemeyeceğim, şahane bir tartışma bu, lütfen tadını kaçırmayalım hiçbir şeyin, gerçekten en önemli konulardan birinden bahsediliyor.
(TRT Çocuk değil de, konunun gitgide tüm sektör ve çalışanları halinde tartışılmasından bahsediyorum)