Gönderen Konu: Piştik mi?  (Okunma sayısı 10476 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı MOZoner

  • Üye
  • **
  • İleti: 481
    • Profili Görüntüle
    • moz
Ynt: Piştik mi?
« Yanıtla #20 : Mayıs 16, 2015, 23:46:24 ÖS »
Güzel şeylerde oluyor tabi...

Çevrimdışı cgoz

  • Üye
  • **
  • İleti: 643
    • Profili Görüntüle
    • ozan çivit
Ynt: Piştik mi?
« Yanıtla #21 : Mayıs 17, 2015, 10:56:28 ÖÖ »
konu ilginç bir şekilde animasyona, animatöre geliyor sürekli.
hiç rigger, modelci, texture, liquid simulasyon, render sanatçısı mevzubahis felan olmuyor.
en çok animatör gelişmiyor, işe güce zaman ayırmıyor zaten, ben bunu anlıyorum...
piyasada dizi işleri paso 12 fps. 8fps yapılmakta olan işler de var.
olay çatır çatır bölüm basıp para kazanmaya dönmüş durumda.
Animatör dediğin her gün yeni bir şeyler yapıyor, beklenen bir frame var...
çalış babam çalış...
piyasada animatörler zaten tırım tırım iş ararken, tanıdığım bazı insanlar da
düzgün paralar kazanma umuduyla eğitim alıp işe başladıktan sonra işi bıraktılar..
en iyi animatörler bile ister 12 fps dizide çalışsın ister 24fps reklamda onların dahi iş kaygıları var,
şimdi kapanan bir yer daha var isim vermiycem çok iyi bir animatör arkadaşım işsiz kaldı.
anima şerafettin bitince kaç kişiyi işten çıkaracak, yani hayat zor.. bir de bunların arasında millet
bulduğu freelance işi mi yapsın hanimasyona mı katılsın?? ben dahi akşam 8'ler 9'larda çıkıyorum..
Türkiye'de hiç bedava rig üretip Türk animatör için bedava ortaya koyan görmedim, parayla dahi
ticaretini yapan var mı?
Siz de anlarsınız ki en çok animatörün sanatına eleştri olunca ben bundan hiç hoşnut olmuyorum.
Animatör adam daha kendi işinde parasını doğru düzgün alamadığı zamanlar oluyor.
Reklam şirketlerinde çalışma saatleri çok yoğun stres fazla.... deadline neredeyse adamın ensesinde...
o artık bir tekstil işçisinden farksız...

Noyan, enteresan bir alinganlik yapmissin.Arada birisi baska birsey mi soyledi bilmiyorum ama baslik animator odakli degil.zaten benim hayiflanmam 60 kusur guzel sanatlar fakultesinin adam yetistirememesi ve mevcut projelerde calisan kisilerin de kendilerini gelistirme konusundaki cabasizligi.Ben etkinlikleri yeterince cizer, tasarimci bulamayacagimi dusundugum icin erteledim, animator konusunda en azinda (komik bir rakam olsa da) 4-5 kisi muhakkak katilacaktir.

Simdi kendimize acima olayini once bir birakalim, "cok calisiyoruz" , "issiz kalabiliriz" vs vs bunlar benim dedigim seyler karsisinda ortaya koyacagin savunmalar olmamali.Sana acikca soyleyeyim, 10-15 sene oncesinin kaygilari bunlar, biz tr3d falan daha forum bile degilken konusuyorduk bunlari, hala ayni mesele, sence birsey yanlis degil mi bu durumda?

Issiz kalan arkadasin icin uzuldum, ama cok iyi bir animator ise o issizlik cok uzun surmez, (buyursun benle irtibata gecsin) bunun aksini soyleyen var ise tartismaya hazirim.

Kendimizi kandirmayi da birakalim,

8-9'larda cikiyorsun, freelance mi yapalim hanimasyon mu katalim...hanimasyon mesele degil, freelance sana bir sonraki ust model cep telefonunu alman icin kaynak yaratir, hanimasyon ve ya benzeri kisisel etudler seni o freelance'leri yapmaktan KURTARIR.

Ben bu "freelance aldim, param lazim" durumunu da kabullenemiyorum, bunlar donemsel olmali; evlilik, saglik, cocuk sahibi olma vs gibi durumlarda ek gelir icin yapilabilir ama genel hayat bicimi bu ise her zaman arkasina sigindigimiz zor mesai saatleri icin soylenen "biz sanatciyiz abi, oyle cok stres-tempo calisamayiz" laflarini da sarfetmemeliyiz.Emin ol tanidigim 10 adamin 10'u yasam standartini hizla arttirip, ayni standarti korumak icin freelance yapiyor ve o paralarla da daha luks bir yasami zorluyor.4000-5000 tl maas alip "abi para yetmiyor" diye hayiflanan cok kisi tanidim.Bu arkadaslarin freelance gelirleri ile neler yaptigini soylemeyecegim bile.

Bu buyume istegi, gelir olarak surekli mevcut da kisisel beceri olarak niye hic yok? Iste pistik mi dedigim husus bu.

Rig'den bahsetmissin, free Turk riglerinden, Ugur Ulvi Yetiskinin rig serisine bir goz at derim, dunyada bircok okul ve animator tarafindan kullanilmaktadir, turkiyede kac kisi kurcaladi bilmiyorum.Ha bu arada kendisi de animatordur, rigger degil...


Bizimkisi gibi toplumlarda, gençliğinde daha soylu hedefleri olan insanalar, yıllar içerisinde uyuşukluk ve bencilliğe itiliyor. Yüksek  potansiyelleri olan genç insanlar olumsuz yaşam ve çalışma koşullarına maruz kaldıkça kapasitelerini gerçekleştiremiyor yaratıcı enerjilerini yitiriyor ve yozlaşıyorlar, sanatsal ve entelektüel beğenilerini becerilerini geliştirmeye ne zaman  ne de olanak bulamadıkları için giderek sıradanlaşıp gündelik tüketim alışkanlıklarına bağımlı hale geliyorlar. Bireysel üretim, kendini gerçekleştirme, kolektif çaba vb tüm melekelerini kaybediyorlar. Var olan sistem de bundan pek rahatsız görünmüyor.

Uzak, guzel bir sozu aklima getirdin:
"Benim için cehennem öldügümde, aslında olabileceğim kişi ile karşılaşmamdır."

MOZoner, oluyor tabi, olmaz mi? Ama cok az...Ben her ne kadar icerik olarak yanlis secim bulsam da ticari olarak bir o kadar da dogru buldugum Kotu Kedi Serafettin'nin cok basarili olacagini dusunuyorum, su an yapilan is gercekten muazzam, umarim final is de cok guzel olur.

Kendi adima her zaman savunabilecegim, eksiklerini bilsekte, Rafadan Tayfa bana gore yine cok iyi bir caba - sonuc ornegi, o studyodaki arkadaslar gercekten cok calisiyor, inanin sonuclar cok daha iyi de olacak.(bu ara iclerinde takiliyorum cunku :) )

Gecen gunlerde yapilan anadolu festivaline katilan isleri de gordum, yuzumuzu gulduruyor, hepsini tebrik ediyorum.


Çevrimdışı CO2

  • Üye
  • **
  • İleti: 210
    • Profili Görüntüle
    • Çağatay Özkan Karakter Animatörü
Ynt: Piştik mi?
« Yanıtla #22 : Mayıs 17, 2015, 14:50:29 ÖS »
Bende eskiden iş çıkışı olsun hafta sonları olsun sürekli kendimi geliştirmek için çabalar animasyonlar yapar kısa film yarışmalarına katılırdım. Freelance iş gelince hemen atlar onuda araya sıkıştırırdım. Neredeyse hayatımı bir kenera atıp kendimi geliştirmek için yırtınıp duruyordum. Bir dönem sonra işsiz kalınca yaptığım hiçbirşeyin  beni diğer kimsenin önüne geçirmediği fark ettim. Türkiye için malesef durum bu. Hiç kendini geliştirmeye uğraşmamış birisiyle aynı kefedesiniz çünkü girebileceğiniz birkaç firma var ve kalite aranmıyor malum şartlardan dolayı.

Sonra Noyan(abim) sağolsun bana destek oldu bende bir süredir animasyona ara verip, çok severek yaptığım karakter modelleme ve rigleme alanında demo oluşturuyorum. Açıkçası kendime bu süreyi bulduktan sonra anladım ki iş çıkışı vs çalışmak çok zormuş ben cidden çılgınlık yapmışım... İnsanların ihtiyacı olan şey bell bir süre kendine ayırıp demo yapması bence. İş çıkışı ve hafta sonlarını yok edip yaptığı meslekten soğumanında bir anlamı yok. Ben her ikisinide yaşadığım için çok daha net anladım.

Fakat evde çalışmanında başlı başına zorlukları var. Benim sistemimi oturmam 5 ay aldı diyebilirim. Şimdi yeni yeni üretkenlik göstermeye başladım. 1 yıl dolunca sonuç almaya başlarım gibi geliyor.Sürelere gelirsek başlangıçta komik gelebilir ama bende bu işe soyunurken en başta 3 ay sonunda demomu yaparım diyordum...Gerçi freelancelerin paralarını alabilsem yurt dışından eğitim alıp süreçleri hızlandırmak isterdim ama neyseki youtube bile tutorial kaynıyor. Öğrenmek isteyince araştırmacı olunca artık her meslekte her bigi insanın elinin altında.

Sonuç olarak ben sırf abim olduğu için değil Noyan gibi düşünen kişileri gerçekten haklı buluyorum. Ekonomik şartlar el verdiğinde kariyerine ara verip bence en az 1 yıl gelişim için paydos vermek şart.

Bu arada yazının hepsini okumuştum. Eline sağlık güzel bir konu başlığı son zamanlarda belkide bu tarz bir sohbete ihtiyaç vardı.


     
« Son Düzenleme: Mayıs 17, 2015, 15:50:48 ÖS Gönderen: CO2 »
  • 3D Animator