özellikle seni veya başka birini kastetmedim, "kendimde pay biçiyorum" merak etme
türkiyedeki genel işleyişi ve süreçleri düşününce... projeyi hızlandırmak adına herşey mubah görülebiliyor bazen ve çal / çırp moduna girilebiliyor
netekim yurtdışı ve/veya profesyonel süreçlerde bütçe ile doğru orantılı olarak "satın almak" zaman kazandıracaksa satın alınıyor...
biz genelde herşeyi sıfırdan yaparız, çok iyi yaparız modundayız, bunu aşmak gerek diye düşünürüm
+ + +
yazarken bir mesaj daha gelmiş... el-cevap kısaca sürece değineyim
modelleri satabileceğiniz siteleri üç aşağı beş yukarı herkes biliyordur diye düşünüyorum... geçenlerde bir arama motoru çıkmıştı, popüler model sitelerinde topluca arama yapıyordu baya verimli idi... bol gezen arkadaşlarımız model alışveriş sitelerini liste halinde yazabilirler, sürece geçeyim
- genelde üyelik bedava oluyor...
- user/pass+email ve bir kaç bilgi ile üye oluyorsunuz
- baya karışık bir döküman silsilesi var... kazancınızdan yapılacak kesintileri minimuma indirmek için bunları okumak ve doldurmak gerek
- benim yaptığımı, kısaca "belgesiz satmak istiyorum" seçeneğini işaretlemek oldu... bunun sonucunda bana kalan şimdilik üçte bir
- işi ilerletip ciddi kazançlar elde etmek için, var ise amerika / kanadada ticaret ile uğraşan yakınlarınız onlar üzerindende işletebilirsiniz süreçleri... böylece satışlardan daha büyük miktarlar size kalır
- turbosquid.com %60, 3dstudio.com %50 kafadan kendisine alıyor... kalan miktarıda sattığı ülke ve sizin doldurduğunuz resmi belgelere göre ayarlıyor
- tavsiyem, önce siteyi genel olarak gezinin... modeli çok satanları inceleyin... turbosquid size en çok aranan kelimeler en çok satan modeller gibi hazır istatistikler vermiyor maalesef ancak siteyi gezerek bir takım çıkarımlar yapabiliyorsunuz
- bunun dışında herşey size kalmış... sunumunuz iyi olmalı... bilgileri açık vermelisiniz, modeliniz olabildiğince prezentable olmalı, tamamen size ait olmalı veeee şanslı olmalısınız
mesela, en son yüklediğim f1 kask modeli bir gün içinde satmıştı... kesin hatadır dedim ama harbiden satmış

ilginç geldi bana çünkü çok daha kaliteli ve uygun fiyatlı kasklar dururken biri benimkini almış... bu noktada aslında alıcı ile temasa geçip neden benim modelimi aldın gibi özellikler olsa bu alışverişi iş edinme içten bile değil
bu konuda kafamda fikirler birikmeye başladı... belkide türkiye tabanlı bir alışveriş sitesi açmak lazım... ama ana hedef türkiye olmamalı yoksa üçüncü ayda batar site

bence esirgemeyin ve doldurun turbosquidi... yada başka siteleri, çünkü son dönemde 3d patlamamız var herkes bişiler modelliyor, renderlıyor... vs bunları değerlendirmek gerek