Gönderen Konu: Starwars dünyayı nasıl değiştirdi...  (Okunma sayısı 70776 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı uzak

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
Ynt: Starwars dünyayı nasıl değiştirdi...
« Yanıtla #20 : Ağustos 28, 2009, 20:57:29 ÖS »
endüstirinin kimsenin hayalini gerçekleştirdiği falan yok, endüstiri içinde bir işleviniz olur ve siz en düşük maliyetle en yüksek performansla işlevi gerçekleştirmeye koyulursunuz(bunu edilgen anlamda kullanıyorum) eğer ki bütün hayaliniz mülkemmel işleyen sayısız işlevden birini yüklenmekse bundan ibaretse sorun yok. önemsenen siz değil işlevseliğiniz performansınızdır bu kimsenin hayali olmamalı. bunu daha önce de tartışmıştık...
« Son Düzenleme: Ağustos 28, 2009, 21:32:03 ÖS Gönderen: uzak »
  • 3D Generalist

Çevrimdışı uzak

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #21 : Ağustos 28, 2009, 21:07:51 ÖS »
bu arda sıraladığınız o filimlerin iyliğinin-başarılı kabul edilemelerinin nerden ileri geldiğini görmek için bir daha izleyip geri dönün isterseniz, açık yada örtük, anti-kapitalist militarist ve hali hazırda hakim egemen sistemin eleştirisini içeriyorlar, o filmler iyi filimler çünkü  olumlama içermiyorlar hepsi bir olumsuzlamanın sosyopolitik eleştirinin çatışmanın ürünü. dolayısı ile iyinin neden iyi kötünün neden kötü olduğunu anlamak o zaman daha bir kolay olur sanırım. ana akım dendiğinde olumlayıcı(statükocu), estetize eden kültür endüstirisinin ürünü bir sinema akla gelmeli "bkz frankfurt okulu".
« Son Düzenleme: Ağustos 28, 2009, 22:01:49 ÖS Gönderen: uzak »
  • 3D Generalist

Çevrimdışı Gurhanerkal

• Üye
  • **
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #22 : Ağustos 28, 2009, 22:03:47 ÖS »
bu arda sıraladığınız o filimlerin iyliğinin-başarılı kabul edilemelerinin nerden ileri geldiğini görmek için bir daha izleyip geri dönün isterseniz, açık yada örtük, anti-kapitalist militarist ve hali hazırda hakim egemen sistemin eleştirisini içeriyorlar, o filmler iyi filimler çünkü  olumlama içermiyorlar hepsi bir olumsuzlamanın sosyopolitik eleştirinin çatışmanın ürünü. dolayısı ile iyinin neden iyi kötünün neden kötü olduğunu anlamak o zaman daha bir kolay olur sanırım. ana akım dendiğinde olumlayıcı(statükocu), estetize eden kültür endüstirisinin ürünü bir sinema akla gelmeli.
Burada dolaylıda olsa istediğim cevabı veriyorsunuz. Sistem karşıtlığı yapmak için dahi tamamiyle sisteme bağımlısınız. Çünkü bu sistemin dışına çıktığınız anda yapabileceğiniz gerçekleştirebileceğiniz bir şey yok. Avrupada sanat toplumu bu görüşte ama holywoodun antitezini bir holywood yönetmeni kadar gerçekleştiremiyor. Holywood antitezlerinide içinde gizler hatta onları korur. Çünkü Holywood yekpare bir yapı değildir her görüşten, ırkdan, dinden, akımdan bir parça taşır. Dünya görsel sanatlarının mabedi, vatikanıdır. Kendinden olmayanı reddetmez aksine zenginliğin bir parçası olarak görür. Ve elbette menfaati için kullanır.

Mao'nun dediği gibi kedinin rengi önemli değil. Önemli olan fareyi tutup tutamayacağı. Burada pragmatist bir söylem gerçekleştirdiğimin farkındayım. Ama aç ayı oynamaz.

Sanatın en adi, en ahlaksız ama belki de en doğru açılımı şudur; Zengin erkek hayatın güzelliklerinden olabildiğince faydalanıp artık sıradan şeylerden zevk alamamaya başlar. Onu tekrar hayata bağlayacak bir gizem, bir güzellik peşindedir. İşte o zaman sanatçıyı keşfeder. Zengin adamı sanat, sanatçıyıda zengin adam doyurur. Taaa Vinci'den beri bu döngü bir kere bile tersine işlediyse de ya da işlemediyse ben hiç bir şey bilmiyorum. Acı ama gerçek.

Çevrimdışı uzak

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #23 : Ağustos 28, 2009, 22:08:47 ÖS »
sosyalist devrim sinemasını proleter sanatı nereye koyuyorsun, kent soyuların egemen olduğu (200 yılık parantezin dışındaki sanatın 20 000 yıllık tarihi serüveni)  mağara duvarına ilk resmi çizen o insanı, baltasını işleyen, dans eden, kitabını, yastığını, çiçeğini elini yüzünü, bedenini mabedini süsleyen   sesi, rengi, dili, kelimeleri, toprağı işleyen  sanatçıyı ve sonrası binlerce yıl sanat yapan milyonlarca insancığı nereye koyuyorsun, siz kapitalistlerin sorunu  dünyayı paranın çapı kadar görmek.
« Son Düzenleme: Ağustos 28, 2009, 22:25:54 ÖS Gönderen: uzak »
  • 3D Generalist

Çevrimdışı Gurhanerkal

• Üye
  • **
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #24 : Ağustos 28, 2009, 22:18:44 ÖS »
Burada en son cümlelerimde verdiğim örnekteki zengin adam dosyasının linkini, devrimci adam (devrimci olmasına rağmen yine herşeyin sahibi)  ile güncellersen yeterli bir sonuç çıkar.
Mağara çizeri için şöyle bir yorum yapılabilir; Verimli geçen bir av mevsimi ya da önemli bir olay sonrasında tanrılara teşekkürün ve gelecek nesillere seslenişin bir aksi. Eminim kabilenin reisi de hoşuna gidem bir çizim karşılığında çizere bir mamut pirzolası daha veriyordur:)

Bu arada 5 parasız bi adamı kapitalist gördüğün için beni sevindirdin. Allah da seni sevindirsin  ;D

Çevrimdışı uzak

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #25 : Ağustos 28, 2009, 22:51:33 ÖS »
peki ben kendimi bir sonuca bağlayayım, lucas neyi değiştirdi? endüstiriyi değiştirdi. bunun anlamı nedir? tartışılır :)
  • 3D Generalist

Çevrimdışı Gurhanerkal

• Üye
  • **
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #26 : Ağustos 28, 2009, 23:04:32 ÖS »
İyide lucasın işlerinde hiç mi sanat yok herşey endüstrimi?. Bu haksızlık olmazmı? O gezegen, yaratık tasarımları ilk gerçek sanal karakter car car bingsin emeği, o komposizyonlar el emeği göznuru değil mi? Bu uzay masalını nasıl sıradan bir ticari filmle bir tutabiliriz?

Çevrimdışı uzak

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #27 : Ağustos 28, 2009, 23:21:24 ÖS »
tabi ki sanat ama düşük nitelikli bir sanat. mesela Miyazaki düşünüldüğünde lucas ismine ne değer biçilibilir ki? Miyazaki'nin eserlerini ortadan kaldırırsanız yaratacağı boşluğu hiç birşeyle dolduramazsınız eşsizdirler ama lucasın filimlerini kaldırdığınızda  insanlık adına öle çok şey kaybetmiş olmazdınız emin olun . ölmeden önce lucası izlemediğim için asla üzülmezdim bir şeyler kaybetiğimi düşünemzdim ama Miyazaki izleyemeseydim işte o zaman mutsuz ölürdüm :)...
« Son Düzenleme: Ağustos 29, 2009, 17:30:32 ÖS Gönderen: uzak »
  • 3D Generalist

Çevrimdışı Gurhanerkal

• Üye
  • **
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #28 : Ağustos 28, 2009, 23:29:33 ÖS »
Diyalog ve konu anlatımının sıfır olduğu bir sektör capon animeleri. Bu yüzden batı animasyonu kadar etkili ve güçlü olmasına imkan yok. Daha geçenlerde ruhların kaçışını izledim. Şu yürüyen evli şeyide çok severdim. Ama altyazısız izlensede bir şey kaybetmiyor. Çünkü konu ve diyaloglar sıfır. Ama görselliğe denecek bir şey yok tabi.

Çevrimdışı stuck

• Global Moderator
  • Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #29 : Ağustos 29, 2009, 12:31:03 ÖS »
animasyon, görsel efekt vs. bu işlerle uğraşma çabasına vesile olan kapitalist George Lucasa, dünyayı kucaklayan Hayao Miyazakiye ve isimlerini buraya sığdıramayacağım nevi şahsına münhasır diğer kapitalist yönetmenlere saygılar, sevgiler, teşekkürler.
  • Illustrator

Çevrimdışı cemgul

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #30 : Ağustos 29, 2009, 13:57:13 ÖS »
bize bu güzel eserleri izleme ve ilham alma şansı yaratan benzer meslekleri seçip işimizi zevkle yapmamıza neden olan tüm kapitalist, faşist, komünist, müslüman, yahudi, hristiyan, dinsiz, siyah, beyaz, sarı, erkek, kadın, gay ve türünü-sınıfını sayamayacağım tüm sinemacılara teşekkürler.

Çevrimdışı uzak

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #31 : Ağustos 29, 2009, 14:34:18 ÖS »
bir yanlış var faşist ve kapitalist ayrmlarını diğer sıraladığınız guruplara eş değerde kabul etmek çok ciddi bir yanlışlık. çünkü diğer ayrımlar  birer kimliktir. faşizim yada kapitalizim ise bir kimlik değildir eşitsiz bir sömürü ilişkisinde sömüren baskı uygulayan taraftır ve bu ilişkiyi sürdürmek adına hertürlü aracı mubah gören bir zihniyettir.  eşitsizliğin adaletsizliğin sömürünün soy kırımların militarizimin güzellemesini  yapanlar maskeleyenler ile (bunu ne kadar etkileyici ve ustalıklı yapmış olsalar bile ki bunu asla beceremiyorlar propagandadan acitasyondan kuru sipariş işler çıkarmaktan öteye iş yapamıyorlar) bu akılıdşılıklara  karşı hareket geliştiren, örgütleyen, deşifre eden diğer sanatçıları eş değerde görmek kabul etmek aynı fotoğrafın içine yerleştirmek hata olur kanaatindeyim. 
« Son Düzenleme: Ağustos 30, 2009, 04:29:43 ÖÖ Gönderen: uzak »
  • 3D Generalist

Çevrimdışı uzak

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #32 : Ağustos 29, 2009, 15:08:21 ÖS »
ben daha fazla uzatmak istemiyorum,  ben sadece insanlığa değer  katan  sanatçılara saygımı yolluyorum..
  • 3D Generalist

Çevrimdışı Varış

• Üye
  • **
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #33 : Ağustos 29, 2009, 17:24:00 ÖS »
Diyalog ve konu anlatımının sıfır olduğu bir sektör capon animeleri. Bu yüzden batı animasyonu kadar etkili ve güçlü olmasına imkan yok.
hmm...

Çevrimdışı Gokhan Sonmez (LW3D)

• Boş İşler Bakanı
  • Uzman
    • Profili Görüntüle
    • http://www.gokhansonmez.com
« Yanıtla #34 : Ağustos 29, 2009, 18:12:46 ÖS »
Filler...herkes filin dokunduğu tarafını tarif ediyor...Zevkler, renkler başkalık gösteriyor... Ama kimse George Lucas'ın katkısı olmadı demesin...Teknoloji olarak bakıldığında bile sektöre hayat vermiştir. Pixar'ın temeli bile onun ileri görüşüyle atılmıştır...
  • 3D Generalist

Çevrimdışı cemgul

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #35 : Ağustos 30, 2009, 01:17:12 ÖÖ »
uzak yazıp yazıp sonra fazla uzatmak istemiyorum diyorsun kardeşim senin kanaatinden bana ne yahu, benim yanlışım, benim doğrum, benim gafletim, çekil önümden filmi kapatıyorsun göremiyorum.

Çevrimdışı Mehmet Karahasan

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #36 : Ağustos 30, 2009, 01:52:22 ÖÖ »
bıkmadınızmı her parası olana kapitalist deyip aşağılamaya :D sanki herşeyi sanat için yapıyormuş gibi yorum yapmanın manası yok. her biriniz para kazanmak daha fazla para kazanmak ve daha büyük yatırımlarla paranıza para katmak için can atıyor ve bunu elde edecek gücünüz yada şansınız olsa çekinmeden bunu kullanacağınızı biliyorsunuz. sistemin eleştirisi elbette yapılmalıdır ancak sistemin içinde var olma çabası gösterenleri eleştirmenin hiç bir manası yok. kapitalist düşünmeyebilirsiniz ancak kapitalistsiniz hepiniz bunun farkına varın :)
  • 3D Generalist

Çevrimdışı uzak

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #37 : Ağustos 30, 2009, 03:40:09 ÖÖ »
cemgül: gene işi kişiselleştirip yüzeyselleştirdin, senin neyle ilgilenip ilgilenmediğinle ben niye ilgilenim. önemli olan başlıklar  kullanılar kavramlar, kişiler değil gene karıştırıyorsun,  istediğin filimi tabi izleyebilrisin sana ışık tutacak değilim...

xLess: parası olanlar değil, güce sahip olmayıp da gücü temsil eden kraldan çok kralcılar sorunu var. bu kral çıplak, durumu var. çocukken okuttular da büyüdük de ne hisse aldık meselesi :) tabiki hepimiz çarkın içinde debeleniyoruz, sorun da burda zaten: "neden" sorusu?!. bu çark kendi kendine durmayacak. bu şekilde biçoğumuz orda burda homurdanarak kıpraşarak kimi ağlayıp sızlanıp kimi bağırarak ilerleyecek taki bir gün...
« Son Düzenleme: Ağustos 30, 2009, 04:25:37 ÖÖ Gönderen: uzak »
  • 3D Generalist

Çevrimdışı uzak

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #38 : Ağustos 30, 2009, 04:29:15 ÖÖ »
"gaflet" kelimesi ağır kaçmış olabilir ama ben kişiselleştirmek adına o tabiri kullanmadım sadece durumun vahametini vurgulamak  içindi. gene de "özür" ibareyi değiştiriyorum.    
« Son Düzenleme: Ağustos 30, 2009, 04:37:06 ÖÖ Gönderen: uzak »
  • 3D Generalist

Çevrimdışı hamzabol

• Üye
  • **
    • Profili Görüntüle
    • http://www.barakafilm.net
« Yanıtla #39 : Ağustos 30, 2009, 07:20:51 ÖÖ »
Uzak, Sosyalist bir toplumdan, kapitalist ürünlerin çıkmayacağıda bir gerçek. Tüm dünyada sosyalist bir sistem olsaydı sanırım 'sosyal içerikli filmler izlemeye devam ederdik. 'Para kazanma arzusu' insana pek çok şey ürettiriyor . Ama sadece 'sanat için' dediğin zaman 300 kişiyi bir araya getirip çalıştıramıyorsun, finans bulamıyorsun vs.
 Çin ve Rus sinemasının kapitalizme geçtikten sonraki durumu buna örnek. O zamanlar daha edebi filmler çıkıyordu diyebilirsin. Şu anda çıkarmak için bir engel yok. Nasıl olsa 'sanatçı' para kazanmak için film yapmaz. :)
 Şunu açıklığa kavuştursak iyi olacak. İnsan özgürdür. Dileyen sanat için iş yapar. Dileyen para için. Para için yapılan işe gayri ahlaki gibi bakmak, sanatı kutsallaştırmaktan başka birşey değildir. Sinema şu an insanlara göre bir eğlence aracıdır.

Sömürü konusuna gelince: Bu, insanın varoluşundan beri devam eden bir mücadele. Karşı tarafı kötülemek bir süre sonra sıkıcı hale geliyor. Çünkü yapılması gereken şey alternatifi sunmaktır. (Yapmak demiyorum)