Gönderen Konu: Starwars dünyayı nasıl değiştirdi...  (Okunma sayısı 70775 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı uzak

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
Ynt: Starwars dünyayı nasıl değiştirdi...
« Yanıtla #40 : Ağustos 30, 2009, 09:18:22 ÖÖ »
bir iki şey eklemek isterim sanatın endüstirileşmesi neden sakıncalı?
ürünlerin(kültürün) standartlaşması ve türleşmesi ile birlikte, promosyon ve reklam aracılığı ile kitlenin tüketim alışkanlıkları da türdeşleştirilir "kitlelere istediklerini verme" "sözde breysel tercih" gibi argümanlar, seçim hakkınız ve tüm özgürlüğünüz size sunulandan ibarettir. kültür endüstirisi manüplatiftir = lukas manüplatiftir tek boyutlu ve tek yönlüdür. endüstirinin zihinsel ve ruhsal olarak insanı  ne kadar gerilettiğini onu bir üretim-tüketim ilişkisi içine mahkum ettiğini göremiyor muyuz hayır   görüyoruz ve buna eğlence sektörü diyip geçiştiriyoruz. herşeyin kötü olduğu bir dünyada en kötü olanı bilmek iyi bir şeydir  ;) .

ben bu konularda(kültür endüstirisi(lukas  :) ), kapitalizim ve faşist kültür, vs vs)  ilgilenenlerin "Frankfurt Okulu/Eleştirel Toplum Teorisi" üzerine kendi okumalarını yapmalarını tavsiye ediyorum, benim bölük pörçük kendimce yapacağım alıntılar yerinde ve yeterli olmaycaktır. karşı-arügümantasyona  kaynağından erişmek  daha sağlıklı olucaktır. herkeze başarılar ve saygılar...
« Son Düzenleme: Ağustos 30, 2009, 10:52:04 ÖÖ Gönderen: uzak »
  • 3D Generalist

Çevrimdışı Ervin

• Üye
  • **
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #41 : Ağustos 30, 2009, 23:53:43 ÖS »
tabi ki sanat ama düşük nitelikli bir sanat. mesela Miyazaki düşünüldüğünde lucas ismine ne değer biçilibilir ki? Miyazaki'nin eserlerini ortadan kaldırırsanız yaratacağı boşluğu hiç birşeyle dolduramazsınız eşsizdirler ama lucasın filimlerini kaldırdığınızda  insanlık adına öle çok şey kaybetmiş olmazdınız emin olun . ölmeden önce lucası izlemediğim için asla üzülmezdim bir şeyler kaybetiğimi düşünemzdim ama Miyazaki izleyemeseydim işte o zaman mutsuz ölürdüm :)...
Sanat nedir?
Star wars gibi hayranlarını tam anlamda doyuran yıllarca kendini izletebilen,kitapları oyunları oyuncakları fan filmleri vb. bir sürü alana açılan bir film bu.Beyenmeye bilirsin zevkler tartışılmaz ama alınan zevk şiddeti tartışılır.Bi seyircilerin bu filmden neler aldığına bak sonra kim hangi boşluğu doldurur bir daha düşün.
 Müzikler,karakterler,hikaye,hikayeyi sunuş biçimi,efektler,ortamlar vb. bunlar sanat değilse nedir sanat?
 Adam yapmış insanlar beyenmiş etkisi de gayet şiddetli olmuş.Tepkilerin çok yersiz.
 O zaman güç seninle olmasın hiçbir zaman >:(
  • 3D Generalist

Çevrimdışı uzak

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #42 : Ağustos 31, 2009, 00:28:00 ÖÖ »
neyse arkadaşlar ben sıkıldım, kim neyi izlemek istiyorsa izlesin herkeze iyi seyirler
güç sizlerle olsun
  • 3D Generalist

Çevrimdışı Benzin

• Üye
  • **
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #43 : Ağustos 31, 2009, 01:11:13 ÖÖ »
zevkler tartışılmaz

Niye tartışılmasın ki?

Uzak hem haklı, hem haksız.

Bu başlık altındaki fikirlerinin çoğuna katılıyorum, ancak bu platfrom zaten sanayileştirilmiş görsel eserlerin üreticilerinin buluşma platformu.

Bir de, zaten bu başlıktaki (ve tabeladaki) dünya sözcüğü, sinema dünyası için kullanılmış. Yoksa Star Wars'un kimsenin hayatını değiştirmediğini (belki bir kaç annesinin bodrumunda yaşayan nerd dışında) sanırım herkes biliyordur.

Çevrimdışı PloKoon

• Üye
  • **
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #44 : Ağustos 31, 2009, 01:29:36 ÖÖ »
Nerd değilim ama Star Wars benim hayatımı değiştirdi 1981 yılında okulda Star Wars u seyretmesem bu işlerle uğraşmazdım. Paramın 7/8 ini figürlere yatırmazdım. Lucas ayrı bir konu Star Wars ayrı. Lucas 'ın yaptığı filmler sanat filmidir denilemez olmak zorunda da değildir amacı bu değildir ama EU kavramı bir sanattır güzel bir fikirdir. Dussonun matte leri bir sanattır ryan ın conceptleri bir sanattır ama attack of the clones u sanat filmi yapmaz.

Çevrimdışı Mehmet Karahasan

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #45 : Ağustos 31, 2009, 02:24:58 ÖÖ »
Sanat nedir?
Star wars gibi hayranlarını tam anlamda doyuran yıllarca kendini izletebilen,kitapları oyunları oyuncakları fan filmleri vb. bir sürü alana açılan bir film bu.Beyenmeye bilirsin zevkler tartışılmaz ama alınan zevk şiddeti tartışılır.Bi seyircilerin bu filmden neler aldığına bak sonra kim hangi boşluğu doldurur bir daha düşün.
 Müzikler,karakterler,hikaye,hikayeyi sunuş biçimi,efektler,ortamlar vb. bunlar sanat değilse nedir sanat?
 Adam yapmış insanlar beyenmiş etkisi de gayet şiddetli olmuş.Tepkilerin çok yersiz.
 O zaman güç seninle olmasın hiçbir zaman >:(

büyük çoğunluklar aynı şekilde düşünüyor diye bu o düşünceyi doğru kılmaz. en bariz gözle görülür örneğide dinlerdir. eğer inananların sayısı bu kadar çokken bu kadar çok din olduğunu varsayarsak bir fikri savunan insanların sayısının bir önemi kalmıyor. aynı şekilde bir unsurun sanat eseri olduğunu iddia etmek olmadığını iddia etmek kadar saçmadır. dünyada herşey ama herşey bireysel bakış açısına göre değişkenlik gösterir. ama burada esas konu bu değil elbette. sonuçşta yadsınamaz bir gerçek söz konusu. oda konuda bahsedilen yapımların dünyanın gündeminde var olan olguları direkt olarak etkilediğidir. bu kişiye göre değişmeyen bir olgu olarak görülebilsede değişkenlerin hayatında önemli rol oynamadığı insanlarda mevcut olabilir. kimse star warsu yada onun peşinden gelen tüm etkileri hayatında benimsemek ve beğenmek ve onlardan ilham almak zorunda değildir. öyle olsaydı eğer nerede özgür irade?
  • 3D Generalist

Çevrimdışı Mehmet Karahasan

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #46 : Ağustos 31, 2009, 02:28:11 ÖÖ »
bir şey daha eklemek istiyorum. hepimizin bazı problemleri var bu hayatla ilgili. gerek polkitik gerek yapısal gerek yaşam şartları dahilinde. ancak her konuya bunu empoze etmenin manası yok.topiğin açıldığı ilk mesajdan sonra sadece yüz gülümseten bir haber olarak sayfalarda yerini alabilecek bir konu çok anlamsız yerlere sapabiliyor. illaki herkes kendini bir şekilde heryerde ifade etmeye çalışır ancak arada gülümseyip geçmeyide ihmal etmemek gerek diye düşünmekteyim.
  • 3D Generalist

Çevrimdışı Türker

• Üye
  • **
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #47 : Ağustos 31, 2009, 04:45:29 ÖÖ »
Yaratmak Sanattır.Lucas kafasında bir dünya kurmuş,onu hikayeleştirmiş ve bunu 1977 li yıllarda o zamanın şartlarına göre en müthiş görsel efektlerle görselleştirmiş.Her bir karaktere hayat vermiş bizi bu dünyanın içine sokmuş.Bu filmin yapımında görsel efekt sanatçıları armut toplamamışlar,olmayan yapılamayanın peşine düşmüşler;Kameraman kamerasını daha faklı pozisyonlarda kullanmış,ışıkçısından setçisine hiç yapılamayan ve uygulanamayan bir eseri yapma cesaretini göstermişler.Siz gelmişsiniz Starwars sanat filmi değildir demişsiniz.Gıcımın keneri.
Yahu sadece John Williams'ın müzikleri yeter,Sanatı yeter,Konuşturmayın beni kötü kötü,felsefe yapmaya lüzum yok.Tek felsefe:Yapabiliyorsan Yap Yapamıyorsan Sus

Çevrimdışı uzak

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #48 : Ağustos 31, 2009, 13:01:40 ÖS »
.Tek felsefe:Yapabiliyorsan Yap Yapamıyorsan Sus
o zaman sen de susacaksın başını öne eğip senden ne izlemen isteniyorsa onu, neyi senin için uygun görmüşlerse  tanımlamışlarsa,  onu izleyeceksin. herkez susacak! sadece imkanı dahil olanlar konuşacak, herbirimizin  haddine düşen sadece bilet paramız varsa izlemek...
« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2009, 13:11:08 ÖS Gönderen: uzak »
  • 3D Generalist

Çevrimdışı Emre Goren

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #49 : Ağustos 31, 2009, 13:10:43 ÖS »
Konuyu açan kişi olarak olayın nerelere kadar geldiğini tebessümle izlemekteyim..Herşeye bir yorumumuz var herşeyin en iyisini biliyoruz ne kadar güzel :)

@uzak: düşüncelerine saygı duyuyorum ama çok abartıyorsun..gereksiz..ayrıca yazdıklarınla kimseyi eğitemez ve de değiştiremezsin sadece kendini tatmin ediyorsun..açıkçası senin bu kendini tatmin etme çabalarının açılan konular ve yazdıklarınla hiçmi hiç alakası yok , burasının nasıl bir forum olduğu belli..açarsın bir blog (belkide vardır) dökersin içini..

Çevrimdışı uzak

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #50 : Ağustos 31, 2009, 13:12:37 ÖS »
emre gören: "ben tebesümle yaklaşıyorum" muhabetleri iyi niyetli bir yaklaşım değil önce belirteyim altı temiz değil bunun sende bil.  sorun burda neyin gereksiz olduğunu neden sen ve senin gibiler karar veresiniz ki? bu konuda öncelikelri yöntemleri belirlemek hevesinde bir kaç kişi var malesef... ve ben hagi gerekçeyle senin gerekliliğini kabul edeyim. benim önceliklerim budur ve bunu savunuyorum savunmaya devam edecem. bu tür  kişisel saldırlarla geri adım atmıyacam bunu bilesin.

« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2009, 13:30:34 ÖS Gönderen: uzak »
  • 3D Generalist

Çevrimdışı uzak

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #51 : Ağustos 31, 2009, 13:17:40 ÖS »
ve önermemi tekrarlıyorum: lukas ucuz bir şirket ceo su olmanın ötesinde hiç bir şey ifade etmez.

ikincisi kavramlar kullanıyorum çünkü yazı yazıyorum. burda 200 kelimeyle gündelik dille mi yazalım ne bekliyorsunuz anlamıyorum ki? sizlerin derdi  nedir bu "kavram" düşmanlığınızın sebebi nedir bunada bir anlam verebilmiş dğeilim? 200 kelimeyle yazışınca içten mi olunuyor! kullandığınız kelimelerin sayısı ile iyi niyetiniz içtenliğiniz arasında bir ters orantı mı var. sen beni güldürüyorsun.
« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2009, 13:29:32 ÖS Gönderen: uzak »
  • 3D Generalist

Çevrimdışı uguryetiskin

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
    • www.uguryetiskin.com
« Yanıtla #52 : Ağustos 31, 2009, 13:30:58 ÖS »
uzak herkese söylenecek lafın var ne güzel di mi, ne hoş dimi ? Günlerdir bu yazıyı okuyorum sayende tek kelime bile yazmak gelmiyor içimden. Sen neyi savunuyorsun ne yapmaya çalışıyorsun neyi filizlendirmeye çalışıyorsun? Bu forumlar yıllardır görmediği kadar çok kapitalizim faşizim lafını senin cümlelerinde duydu burası hala ne forumu kavrayamadın galiba neyse sen herzamanki gibi şimdi bunada cevap yazarsın hakkın tabi yaz yada hırsını alamayıp özelden yazarsın herkese yaptığın gibi. Kavramları lütfen olması gerektiği gibi kullandığımız program ve işlerden bahsedelim yok o seni tatmin etmiyorsa sanat forumlarına takılıp orada istrediğin kadar kavramı kullan bizler nasılsa gündelik 200 kelimeyle konuşuyoruz ya seni anlamakta zorlanıyoruz sanırım suç sende değil yani!

Çevrimdışı Emre Goren

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #53 : Ağustos 31, 2009, 13:31:30 ÖS »
açıkçası benim şahsen senden bir "beklentim" yok :) benim yada bir başkasının "derdi" olduğunu da sanmıyorum ama senin çok derdin ve isyanın var..bu kafa yapısı ile parmaklarını yorarsın başka bişeyde olmaz senden..sen herkesi karşına almışsın senin gibi düşünmek zorunda değil insanlar , bugün sen o "ucuz" firmada çalışabiliyor olma şansını yakalamış olsaydın ve bir başkası bu forumda senin gibi bu önermeleri yazmış olsaydı eminim sen kaale alıp tek bir cevap bile vermezdin..

Çevrimdışı uzak

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #54 : Ağustos 31, 2009, 13:33:28 ÖS »
vala kusun neyiniz varsa kusun  kardeş ama bilin ben vaz geçmiyecem.
  • 3D Generalist

Çevrimdışı Emre Goren

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #55 : Ağustos 31, 2009, 13:35:16 ÖS »
Aman sakın vazgeçme..hepimizi utandır hepimiz özür dileyelim senden günün birinde ;)

Bu arada kusan kişileri karıştırmışsın , kusan kişi bu durumda sen oluyorsun..

Çevrimdışı uzak

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #56 : Ağustos 31, 2009, 13:38:15 ÖS »
sen ve uğur kişiseleştirdiniz bana diyinki lukas sanat tarihine şunu eklemiştir şu argümanlarımız var tamam diyim ama yok onun yerine kişiseleştirip benim kişiliğim üzeirnden laf üretiyorzunuz.
ben "lukas" ne değiştir diye farklı bir açıdan yaklaşılmalı diyorum. "kültür endüstirisi" bunu bilin ona göre ne getirmiş ne götümüş tahlil yapın diyorum.  diyorum da sizin buna karşı argünamınız nedir?  ben kusmadım ben olayın farkındalığını genişletim sşze ne yaptınız  bana saldırdınız...
  • 3D Generalist

Çevrimdışı Emre Goren

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #57 : Ağustos 31, 2009, 13:40:03 ÖS »
yahu sen tutorial ve derslerin aynılarını yapmaktan başka ne yapıyorsun , ne yapmışsınki şimdi Lucas'ı sorguluyosun??? Kişiselleştirme diyosun ama konuyu açan benim berbat eden sensin..

Çevrimdışı uzak

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #58 : Ağustos 31, 2009, 13:41:10 ÖS »
hala kişiselleştiriyorsun...
ben "lukas" ne değiştirdi diye farklı bir açıdan yaklaşılmalı diyorum. "kültür endüstirisi" bunu bilin ona göre ne getirmiş ne götümüş tahlil yapın diyorum.  diyorum da sizin buna karşı argünamınız nedir?  ben kusmadım ben olayın farkındalığını genişletim siz ne yaptınız  bana saldırdınız...
  • 3D Generalist

Çevrimdışı Emre Goren

• Deneyimli
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #59 : Ağustos 31, 2009, 13:42:08 ÖS »
sende saçmalamaya devam ediyosun git başka konu aç orda argüman bekle berbat ettin muhabbeti..