Merhaba arkadaşlar.
Bugün internette gezinirken, yaptığım dönemde forumda da paylaştığım Fatih Sultan Mehmet modelimin render'ının, haberim olmadan bir kitap kapağı olarak kullanıldığını gördüm.
http://www.dr.com.tr/Kitap/Kizil-Elmanin-Altinda-Yeniden-Gorusecegiz/Isnam-Taljic/Edebiyat/Roman/Dunya-Roman/urunno=0000000623513
https://www.hepsiburada.com/kizil-elmanin-altinda-yeniden-gorusecegiz-fatih-sultanmehmet-bosnaklar-ve-bosan-hakkinda-roman-pm-kkastas21682?skuId=kkastas21682
http://www.kastasyayinevi.com/productdetail/kizil-elma-altinda-yeniden-gorusecegiz
Haber sitelerinde, Twitter, Instagram gibi yerlerde üstüne yazılar yazıp paylaşanlara müsamaha göstermek başka ancak bu şekilde ticari kullanımın bir yaptırımı olması gerekir diye düşünüyorum.
Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar var mıdır? Yargı çarkları nasıl işliyor acaba? Neler yapılabilir? Yol gösterebilecek arkadaşlar varsa çok sevinirim.
Merhaba,
Yapılan açık şekilde fikri ve maddi hakların ihlali. Türkiye anayasası da Avrupa temelli olduğu için yasal olarak telif korumasında endişe edeceğiniz bir şey yok. Yani anayasal olarak haklarınız koruma altında. Telif davası açılarak sonuca ulaşılabilir. Ancak davalar bildiğim kadarıyla 3 yıla kadar uzayabiliyor.
Öncelikle eğer eserinizin kitap kapağında kullanılmasına kesin olarak karşı değilseniz yayınevi ile iletişim kurup, eserin size ait olduğunu ve izniniz olmadan kullanıldığını anlatıp, anlaşma yoluna gidebilirsiniz. Anlaşamazsanız ya da onların teklif edeceği ücreti yeterli bulmazsanız FSEK 5846 esas alarak dava açabilirsiniz. (14-25 arası maddeler sizin haklarınızı içeriyor). Eserin size ait olduğunu ispatladıktan sonra onların elinde de telif devir sözleşmesi olmadığı sürece sizin açınızdan dava sonucu ile ilgili tereddüt olmasın.
Anlaşmış olsanız ve karşılığında ödeme almış olsanız bile aksinin belirtildiği bir sözleşme imzalamadığınız sürece zaten eser sahibinin adını yazmadan kullanamazlardı. Bu da başka bir kalem. Yani sadece eserinizin izinsiz kullanımı değil, eser sahibi adı kullanmamaktan da doğan bir hak ihlali var.
Ama rahatsızlığınız ücret olarak karşılığını almak değil de, eserinizin bu şekilde kullanılmaması ise; dağıtımını ve üretimini durdurup, piyasadaki kitapların da toplatılmasını sağlayabilirsiniz.
Sorun şu ki; telif kanununu bilen, tecrübe etmiş çok çok az sayıda avukat var. Ama sizin durumunuz çok net. Çoğu avukata FSEK 5846'i referans alacağını söylerseniz süreci başlatacaktır.
Kolay gelsin.