Gönderen Konu: Airbrush tavsiyesi  (Okunma sayısı 21947 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı VerteX

  • Üye
  • **
  • İleti: 811
    • Profili Görüntüle
Airbrush tavsiyesi
« : Ocak 15, 2014, 14:14:10 ÖS »
Merhaba,
Modelleri boyamak için bir airbrush set almayı düşünüyorum.

Fakat nasıl bir seti tercih etmeliyim bilmiyorum. Alttan, üstten, yandan beslemeli. Çift tetik sistemi ile boya atım kontrolü (biri havayı, diğeri boyayı kontrol ediyormuş)

Bunlar gibi bir sürü seçenek var ve ben hangisi nedir bilmediğim için kararsız kaldım.
Şu aşağıdaki gibi bir set alma düşüncesindeyim, yorumlarınız bu noktada benim için çok önemli.
https://www.turkeyairbrush.com/BADSECTOR-SET-03,PR-4.html



Çevrimdışı vertexus

  • Üye
  • **
  • İleti: 113
    • Profili Görüntüle
    • Realtime 3D model portfolyom
Ynt: Airbrush tavsiyesi
« Yanıtla #1 : Ocak 16, 2014, 17:13:25 ÖS »
Merhaba VerteX forumda benim gibi airbrush ile ilgilenen birilerini görmek güzel:)
Gerçi daha çok işin illüstrasyon kısmıyla ilgiliyim.Ucuza kendi setimi oluşturdum, elimden geldiğince yardım etmeye çalışacağım.Biraz uzun yazacağım sabrına teşekkürler.

Bir kere airbrushta tetik mekanizması 2 çeşittir:single action(tek tetik mekanizmalı) ve double action(çift tetik mekanizmalı).Farkları şudur:

Single action mekanizmalılarda tetik sadece havayı kontrol eder,tetiği çektiğinde hava ve boya aynı anda püskürtülür.Boya kalınlığı genellikle uç kısmı elle sabit olarak ayarlanarak belirlenir.Bazı tiplerde ise boya kalınlığı farklı uçlar takıp çıkarılarak değiştirilir.Dezavantajı hassas ve ince çalışmaya elverişli olmamasıdır.Kaba işler için (modele astar atmak gibi)idealdir.Ucuzdur,temizliği kolaydır.

Double action mekanizmalılarda ise tetik aşağı basma hareketinde havayı, ileri-geri harekette boya kalınlığını kontrol eder. Bu sayede ince ve kalın çalışmalar tek uçla sadece tetik hareketiyle yapılabilir.
Saç kılı inceliğinde dahi çizim yapabilecek kontrolü sağlayabilirsin.Profesyonel artistlerin tercihidir ancak alışması ve hakimiyet kurması zaman alır.Fiyat açısından daha pahalıdırlar,temizlenmesi daha zordur.Kendimde bu tipte airbrush kullanmaktayım.

Alttan, üstten, yandan beslemeli seçimine gelince; boya haznesi airbrush'ın tepesindeyse gravity feed (yerçekimi beslemeli) olarak geçiyor. Avantajı, boya akışının daha hassas ve sürekli olması. Dezavantajı ise bu tür airbrush'ların boya haznesinin küçük olmasıdır.Elimdeki airbrush bu tipte açıkçası hazne ebadı bana yetiyor.

Hazne airbrush'a alttan takılıyorsa bu siphon feed (sifon besleme) diye geçiyor. Suyun kılcallaşma ilkesi gereğince boya haznesinin üstünden akan basınçlı hava, kabın içindeki boyayı hortumdan yukarı çekiyor. Avantajı ise istediğiniz büyüklükte boya kabı takabilmek ve airbrush'ı söküp temizlemeden renk değişikliği yapabilmek. Dezavantajı, yerçekemi beslemeli kadar hassas olmaması.

Bir de side feed (yani yandan beslemeli) modeller var , bunlar hassas çizimlerde boya haznesinin ressamın görüş alanını kapatmamasını sağlıyor. Yandan beslemeli modellerin birçoğu, boya haznesi iki yana döndürülebildiği için solaklar için de uygun. Fakat hazne yanda olduğundan ağırlık merkezinden kaynaklı denge sorunları yaratmaktadır.

Hortum olarak standart kompresör hortumu "önermemekteyim" çünkü çok ağırlar,sertler,esnek değiller,boyarken ağırlık yapıp kol yoruyorlar.Tavsiyem 1,5m lik 10-15 tl maliyetli airbrush hortumları.
İnternette ve maket mağazalarında var.

Nem Tutucu Filtre olmazsa olmazdır.Sebebi şudur:
Havanın basınçla püskürmesi sırasında içindeki subuharı yoğunlaşıp suya dönüşüyor ve airbrush'ınızdan püskürürken bir de nem tutucu yoksa boyanıza karırşır ve kıvamı bozar.Airbrushta "tükürme" dediğimiz sorun oluşur.Ayrıca yağla çalışan sessiz kompresörlerde(buzdolabı ekovatlı) ise havaya yağ karışmasını engellemek için yağ filtreleri de oluyor.

Ve geldik hava kaynağı kompresöre.Bu işin belkide en can alıcı noktası kompresör seçimidir.Atölyeniz yoksa  ev içinde çalışacağından 70 dB'i geçmeyecek,katlanılabilir bir gürültü çıkartması lazımdır.Temelde Depolu ve deposuz olarak 2 çeşittir.

Depolu kompresörler, üzerlerindeki basınçlı hava tankını doldurana kadar çalışır,dolunca durur.Siz havayı kullanıp da tankın basıncı belirli bir seviyenin altına düşürünce tekrar çalışır.Double action airbrushlar için uygundur.

Deposuz kompresörlerin ise üzerinde hava tankı yoktur.Siz airbrushın tetiğine bastığınızda çalışır,bırakınca durur.Ufak taşınabilir ve ucuzdur ancak çok dezavantajları vardır.Havayı içlerindeki aksam yüzünden "kesintili" verirler,basınç sabit değildir.Single action airbrushlar için uygundur.Ayrıca ısınma problemleri vardır,çabuk arızalanırlar.

Peki hem sessiz hem verimli airbrush kompresörü yokmudur.Bazı kişiler normal depolu kompresörlerin üzerindeki motoru söktürüp buzdolabı ekovatı monte ettirmektedir.Böylece kompresör çalıştığında bir buzdolabının çıkaracağı sesi çıkarır ve  geceyarısı bile airbrush kullanabilirsiniz.Ancak güvenlik açısından sakıncaları olabilir,işinin ehli birine yaptırmak gerekmektedir.

Şimdi gelelim bu işin maliyetine,şu günlerde dolar fırlamışken çok pahalı(1000usd ve üzeri) aşırı profesyonel setleri çok önermiyorum,çünkü hem yedek parçası pahalı ve bulmak dert hemde ileride vazgeçerseniz yatırımınız fazla zarar ettirmez.Ben tüm ekipmanımı internetten ve yapı marketten 285 tl gibi bir maliyetle toplamıştım.
Türkiyede genelde airbrush tabanca markası olarak Badger,Artesania,Paasche,Iwata,Tamiya,Fenghua gibi markalar var.Badger,Paasche ve Artesania öneririm, kendim Artesania(İspanyol malı) kullanmaktayım çok memnunum.1000 Usd'lik iwata'nın kaliteli replikasıdır,double action özellikli 110 TL ye almıştım.Linki aşağıdadır:

http://modelizmo.com/urunler_detay.asp?id=7277&gid=222

Ayrıca Bunlarıda incele,biraz fiyat farkı var tabi
http://modelizmo.com/urunler_detay.asp?id=6327&gid=222&rnd=0,2391138
http://modelizmo.com/urunler_detay.asp?id=7278&gid=222&rnd=0,2177511
http://urun.gittigidiyor.com/oyuncak/paasche-vl-airbrush-seti-usa-3-nozzle-kargosuz-96259035
http://urun.gittigidiyor.com/oyuncak/paasche-talon-amerikan-airbrush-seti-2-nozzle-96258915

Aldığım Nem Tutucu Filtre
http://urun.gittigidiyor.com/oyuncak/airbrush-mini-airbrush-alti-nem-tutucu-plastik-91014706

Hortum 3metrelik
http://urun.gittigidiyor.com/oyuncak/kaliteli-kaucuktan-airbrush-hortumu-3-metre-102622379

Hortumu kompresöre bağlama aparatları
http://urun.gittigidiyor.com/oyuncak/airbrush-baglanti-ve-donusum-ekipmanlari-102622362

Kompresör olarak Praktiker yapı marketten 150 tl'ye aldığım 24 litrelik hava kompresörü kullanmaktayım.Tek sıkıntım 92 db gürültü yapması yani akşam kullanılmaz.Ama bazen şunu yapıyorum gündüzden dolduruyorum.Akşam kullanırken fişini çekiyorumki hava azalınca çalışmasın,depodaki hava 40 ila 50 dk çalışmama olanak sağlıyor.Basınç düşmeye başladığında regülatörden basıncı 3 PSİ(1,5 bar) civarı sabitliyorum devamlı.Tabi airbrush temizliği içinde bir miktar hava bırakıyorum.

Bunların dışında airbrushta her tür boyayı,mürekkebi kullanabilirsin ancak dikkat etmen gereken şey boyanın "süt" kıvamı dediğimiz kıvamda olmasıdır.Eğer yeterince inceltilmemiş yada topaklı,çapaklı bir kıvamda olursa airbrush tıkanır.Çok sulu olursada tükürme yapar.Bunlara dikkat etmek gerekiyor.
Bu arada hazır satılan(Türkiyede yok)sadece airbrush için üretilmiş boyalar var.Kağıtta en iyi sonucu onlar verir,güneşten etkilenmez,solmaz.

Son olarak airbrush asla pis bırakılmamalı içinde boya kurumamalıdır yoksa çok kolay bozulur ve kurumuş boyanın temizliği yaş halindekinden zordur heleki su bazlı değilse.

Umarım azda olsa fikir verebilmişimdir.Merak ettiğin başka şeyler varsa sorabilirsin.
« Son Düzenleme: Ocak 16, 2014, 17:19:27 ÖS Gönderen: vertexus »
  • 3D Generalist

Çevrimdışı stuck

  • Global Moderator
  • Deneyimli
  • *****
  • İleti: 2431
    • Profili Görüntüle
Ynt: Airbrush tavsiyesi
« Yanıtla #2 : Ocak 17, 2014, 01:17:53 ÖÖ »
Tüm vertexler adına ilginç olmuş. =)

Airbrush'la bir iş yapmıştık tee 97 senesiydi sanırım. Kompresör çok gürültülüydü. Boya olarak ekolin kullanmıştık. Çok uğraştıran bir yöntem gibi gelmişti ama ustası her zaman işini bilir tabi.
  • Illustrator

Çevrimdışı ömer tatlısöz

  • Deneyimli
  • ***
  • İleti: 1885
    • Profili Görüntüle
    • www.omertatlisoz.tumblr.com/
Ynt: Airbrush tavsiyesi
« Yanıtla #3 : Ocak 17, 2014, 01:41:58 ÖÖ »
Aynen bende 90 lı yıllarda bir defter kaplığı tasarımı yapmıştım, üst sınıftan bir kişinin airbrus  ını emanet alıp yapmıştım, hepsi o... Alışana kadar zor olmalı...Benim tarzım değil...

Çevrimdışı VerteX

  • Üye
  • **
  • İleti: 811
    • Profili Görüntüle
Ynt: Airbrush tavsiyesi
« Yanıtla #4 : Ocak 17, 2014, 16:13:53 ÖS »
Merhaba tavsiye ve aciklamalar icin cok tesekkur ederim.

Airbrush ile ilgili stan winston school dan birkac video izledim.
Orada genellikle inceltici icin alkol kullaniyorlardi, bu sayede alkol bir sure sonra
uctugu icin kendiliginden bir "pattern" olusturdugundan bahsediyorlardi.p
Bu tur alkol bazli incelticileri nereden bulabilirim ? (Videoda %99 alkol yaziyordu)

Bir de airbrushin ucundaki kapagi acip calisiyorlardi. Tabii bunu acemilere onermiyorlar, igneyi kirma ihtimali oldugu icin.
Acaba sizin tabancanizda bu sekilde calisabiliyormu ? Ya da bu sekilde calistiniz mi ?

Boyama isini cok iyi havalandirmasi olan bir yerde yapamayacagim icin su bazli akrilik boya tercih etmek istiyorum. Akrilik boya icin oneriniz var midir ?

Tum boya islemi bittikten sonra hem boyayi korumasi hem de parlaklik vermesi icin airbrush ile atilabilen seffaf bir koruma boyasi uyguluyorlar. ( bizdeki tabiri cila/vernik olsa gerek) bu malzemeyi biliyormusunuz ? Nereden temin edebilirim ?

Çevrimdışı vertexus

  • Üye
  • **
  • İleti: 113
    • Profili Görüntüle
    • Realtime 3D model portfolyom
Ynt: Airbrush tavsiyesi
« Yanıtla #5 : Ocak 21, 2014, 13:35:59 ÖS »
Tekrar merhaba,
İncelticileri hırdavat malzemesi satan yerlerde bulabilirsiniz.Yapı marketlerde genelde tiner bulunuyor.

Evet benim tabancamın koruyucu ucuda istenirse açılabiliyor,böylece daha hassas çizim yapılabiliyor.Ama dediğiniz gibi ucu yamultma,kırma tehlikesi var.Gerçi 3-4 TL'lik bir malzeme ama yinede dikkat etmek gerek.Ben bikere hafiften eğdim düzeltmesi zor hakikaten.

Ben akrilik olarak piyasada bilinen Peppeo,Winsor Newton,Reeves gibi markaları öneririm, ama daha ucuz boyalarlada iş görürsün.Mühim olan boyanın kıvamını iyi ayarlamak.Birde kompresörün nem tutucu filtresi mutlaka olsun.

Bahsettiğin özel cilayı açıkçası bilmiyorum ama verniklede halledilebilir diye düşünüyorum.Motor kaskı ve araba kaportası boyayanlar biçeşit pasta cila atıyolar ama maket,model için vernik uygun olur bence.

  • 3D Generalist

Çevrimdışı bekir gürgen (sandman)

  • Üye
  • **
  • İleti: 180
    • Profili Görüntüle
    • http://bekirgurgen.blogspot.com/
Ynt: Airbrush tavsiyesi
« Yanıtla #6 : Ocak 21, 2014, 14:48:31 ÖS »
alkolü eczaneden alabilirsiniz. vernik olarakta ressamların kullandıkları vernikler yüzeye daha rahat dağılan ve daha ince verniklerdir. hırdavatçılardakiler sizi yorar ve o güzelim makinyı oldürür.
  • Illustrator